Energiebesparen met Buurkracht

De kans kwam voorbij om mee te doen aan Buurkracht, een initiatief van Enexis om het samen energie te besparen leuker te maken. Aangezien dit iets is wat ons allemaal raakt en het concept ons aanspreekt, hebben dorpsbelangen Zijldijk en St. Dorpshuis ’t Fivelhoes ons dorp aangemeld. De werkgroep heeft inmiddels verschillende afspraken met de buurtbegeleiders van Buurkracht gehad.
Voor het dorpshuis is energiebesparing een item vanwege de kosten, onderhoud maar ook duurzaamheid. Meedoen in dit traject is een zinvolle stap richting de toekomst. Wat kunnen we ermee in relatie tot ons onderhoudsplan en wat kunnen we bijvoorbeeld samen met DorpStroom.

Samen aan de slag

We beginnen met een energiescan van het dorpshuis en de buurt. Zodat we inzichtelijk krijgen welke energiebesparende maatregelen voor ons interessant zijn. Deze presenteren we tijdens een dorpsbijeenkomst in oktober. De exacte datum maken we in september bekend. Als je je aanmeldt, dan ontvang je automatisch bericht als deze datum bekend is. Aanmelden is vrijblijvend en verplicht je tot niets!

Actuele informatie

Ga naar de site van Dorpsbelangen Zijldijk (menu Buurkracht) voor meer informatie over onze dorpspagina bij Buurkracht en om je aan te melden. Ook over de brief die inmiddels door Enexis is verstuurd over de plaatsing van slimme meters.

Nog even uit het stukje dat in de juni-Oosternijzielster heeft gestaan________

Waarom Buurkracht?

 • mensen en wensen bij elkaar brengen
 • onafhankelijk advies
 • bijdrage aan inzicht (combinatie slimme meter en vergelijkmogelijkheden o.a. online, bijeenkomst)
 • mogelijkheid binnen Buurkracht een energiescan met warmtebeelden van het dorpshuis te maken en dit als Buurkrachtvoorbeeld te gebruiken
 • bijdrage aan ondersteuning (bijeenkomst en eigen werkgroepen/ maatregelen)

Waarom zou je hier nú aan mee doen?

 • de uiteindelijke energiebesparing!
 • kan je helpen bij de voorbereiding op t.z.t. het aanbod m.b.t. waardevermeerderende maatregelen vanwege de aardbevingen (wordt uitgewerkt door de Dialoogtafel)
 • link met lokale energiecoöperatie, waarvoor dorpsbelangen Zijldijk de mogelijkheden verkent
 • de komende jaren krijgt iedereen in Nederland toch een slimme meter; een digitale meter in de plaats van je huidige energiemeter. Deze kan automatisch aan je energieleverancier doorgeven hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt. Nu met Buurkracht krijg je een vervroegd aanbod.

We kunnen ons indenken dat er de nodige vragen zijn. Wacht even de volgende stappen af:

 • Binnenkort krijgen bewoners in het postcodegebied van Zijldijk een brief van Enexis met uitleg, en informatie over het aanbod van de slimme meter.
 • Na de zomervakantie organiseren we een bijeenkomst in het dorpshuis.
 • Ondertussen werken we aan het vullen van de onlineomgeving van Zijldijk.

Wil je alvast een indruk krijgen, kijk eens op: www.buurkracht.nl

De werkgroep

Willem Schaap, Jimmy Schilthuis, Rika Brik, Peter Huitsingh, Maartje Kiep